top of page

10 ekonomiska fördelar med att arbeta i Moraira & Benissa

Uppdaterat: 19 jan. 2023

Idag är det många som väljer att arbeta på distans, en del bara en eller två dagar i veckan medan andra har möjlighet att arbeta längre perioder, dagar, veckor, månader eller hela år hemifrån. Denna grupp väljer allt oftare en plats i solen som ger mer möjligheter till ett hälsosammare liv.

Vilka fördelar finns det då med att bo i Moraira, Spaniens St. Tropez, antingen på deltid eller heltid.

Vi har listat några av fördelarna här nedan.


1: Kostnaden för hushållsel är lägre

Elen är idag billigare i Spanien än i stora delar av Sverige, samtidigt som man oftast förbrukar mindre el här i Moraira på grund av det väl balanserade klimatet, temperaraturen på vintern ligger runt behagliga 17–20 grader. Om man utrustar sin bostad med solceller så betalar den investeringen sig betydligt tidigare här än hemma i Sverige, vi har i genomsnitt 320 soldagar om året. Här i Moraira kan du också få bidrag för din solcellsinstallation.


2: Kostnaderna för bilinnehavet är lägre

Det är betydligt billigare att inneha ett fordon här i Moraira på Costa Blanca kusten. I skrivande stund kostar en liter diesel ca 8 kronor mindre är i Sverige, bensinen ca 3 kronor mindre per liter och kör du elbil så är, som sagts tidigare, elen när du laddar hemma också billigare. Lägg därtill att både den årliga vägtrafikskatten och kostnaderna för bilförsäkringen är lägre.


3: Alla transportkostnader är lägre

Oavsett om du väljer en taxi, buss eller tåg när du förflyttar dig här i regionen så är dessa kostnader lägre än i Sverige, samtidigt som om man arbetar hemifrån får ett mindre behov av daglig pendling.


4. Attraktiva fastighetspriser

Man kan enkelt säga att du får mer bostad för pengarna. Oavsett om du väljer billigare bostadsområden eller om du väljer dyrare och mer exklusiva områden, som Moraira, så får man mer för pengarna, ofta med både pool och havsutsikt. Trots mycket osäkerhet i omvärldsekonomin så har fastighetspriserna i Valencia regionen, som Moraira ligger i, ännu inte gått ner i år enligt officiell statistik, beroende på fortsatt god efterfrågan och förhållandevis litet utbud. Fler och fler nordeuropéer söker sig till Spanien.


5: Kostnaden för jurister och revisorer är lägre

Kostnaderna för att använda sig av advokat eller revisor är oftast lägre i Spanien, detta på grund av att det generella löne- och kostnadsläget är lägre här än i Sverige.


6: Livsmedelskostnaderna är lägre

Att besöka en livsmedelsbutik ger inte samma ekonomiska frustration som hemma. Nästan alla livsmedel är billigare. Frukt, grönsaker, fisk, kött, olivolja, bröd och vin. Ofta närodlat och av hög kvalitet. Senast köpte vi en hel nyfångad vit-fisk (Lubina) i livsmedelsaffären för endast 3 euro. Man äter både prisvärt, gott och hälsosamt här i Moraira.


7: Restauranger, nöjen och aktiviteter är billigare

Allt är billigare än i Sverige, ett biobesök är billigare, en timme paddeltennis är billigare. För en timme stand up paddling ”SUP” betalar man bara 9 euro inklusive utrustning och instruktör, och för ett glas vin i baren betalar man 1,90 euro. Självklart finns det både dyrare viner, barer och restauranger, men det ger iallafall en fingervisning.


8: Kostnader för kroppsvård är lägre

Oavsett om du skall besöka frisören, gymmet eller skönhetssalongen så kosta det inte alls lika mycket som hemma i Sverige. Som exempel kan du få en klippning för 20 euro och en riktigt bra manikyr för endast 30 euro.


9: Bredband/telefoni

Skall man arbeta hemifrån i sin egen bostad så är ett bra bredband livsviktigt. När svenskar idag köper bostad i Spanien så är den nya efterfrågan, ett extra rum och bra bredband för hemmakontoret. Vi kan inte påstå att bredband och telefoni är billigare, men det är bra utvecklat i Moraira, det är ofta enkelt att få samtidigt som det fungerar bra. Men generellt ungefär samma priser som hemma.


10: Skatter

De flesta svenska skatterådgivarna här i Spanien anser att det totala skattetrycket är lägre än i Sverige. Om man har spansk inkomst är inkomstskatten lägre, momsen är lägre etc. Spanien har också ett skatteavtal med Sverige som hjälper till att undvika dubbelbeskattning. Men hur skatten slutligen kommer att bli är individuellt beroende på många olika faktorer, det är därför bra att själv kontakta en skatterådgivare som ser över din personliga situation. Men om du inte är resident i Spanien utan fortfarande är bosatt i Sverige och inte spenderar mer än 182 dagar om året (ca 6 mån) i Spanien så skall du normalt bara inkomstdeklarera Sverige.


Fotnot: Att det är ekonomiskt fördelaktigt för oss svenskar att arbeta och leva på distans i Spanien förutsätter att du jämför med samma lön från Sverige som du har idag. Om man däremot tar en ny anställning på den spanska arbetsmarknaden så är normalt lönerna lägre i Spanien. Men om du kan leva här med svensk pension eller svensk lön så finns det många ekonomiska fördelar med att flytta hit på heltid eller deltid

115 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page